Ikan Tongkol Asam Rebus



Bahan A (Kisar)
Bawang putih - 3 ulas
Bawang besar - 1 biji
Cili merah besar - 3 batang
Kunyit hidup - ½ inci
Air - secukupnya

Bahan B
Halia - ½ inci (dititik)
Serai - 1 batang (dititik)
Ikan tongkol - dipotong
Nenas - dipotong kasar (secukupnya)
Asam keping - 1 keping (sesuaikan dengan rasa nenas yang sudah masam)
Daun kunyit - 1 helai (disimpul)
Pati ikan bilis - 1 (optional)
Garam
Gula
Tomato - dibelah dua

CARA PENYEDIAAN
1. Masukkan Bahan A ke dalam periuk. Rebuskan. Kemudian masukkan Bahan B kecuali tomato.
2. Didihkan sehingga ikan & nenas masak.Masukkan tomato. Perasakan masam, manis, masin. 
3.  Apabila tomato masak tutup api. Siap dihidangkan.

Comments

Popular Post