Ikan Siakap Stim (Bahan Mentah)


Lama Dapur Wana tak bersiaran ye, ada yang PM tepi tanya resepi. Bukan tak masak, cuma malas amik gamba je. kebetulan masak untuk yang 'tersayang' arini, so ada rezeki share resepi.

So arini sy share resepi ikan siakap stim yang kuahnya tidak dimasak, sebaliknya mentah-mentah camtu. masaknya senang je. leh try ye.

IKAN SIAKAP (BAHAN2 KUAH MENTAH)

IKAN
1. Bersihkan ikan siakap & buang sisik
2. Sapu kiub ikan ke keseluruhan badan ikan
3. Masukkan serai (diketuk) & daun limau purut ke dlm perut ikan
4. Kukus lebih kurang 15 - 30 minit

KUAH
Masukkan bahan² berikut & kacau sebati. Terakhir tabur daun ketumbar yg telah dipotong

Bawang putih - 10 ulas (dicincang)
Cili padi - dihiris halus
Sos ikan - 5sb @ secukup rasa
Limau nipis - 8 biji @ secukup rasa
Gula kabung (yg digunakan buat somtam) @ gula biasa
Daun ketumbar

CARA HIDANGAN
1. Siram kuah ke ikan yang telah dikukus
2. Sedia dimakan

Dari Dapur Wana

________________________________________

"Jika tidak dapat menjadi asbab kebaikan untuk orang lain, usahakanlah memelihara dirimu agar tidak menjadi asbab keburukan kepada orang lain".

Sabda Rasulullah ﷺ :

خَيْرُ النَّاسِ أَنْفَعُهُمْ لِلنَّاسِ

"Sebaik-baik manusia adalah orang paling bermanfaat bagi orang lain" (HR Ibn Hibban)

Rasulullah saw pernah ditanya tentang siapakah sebaik-sebaik Muslim, maka jawab baginda Nabi ﷺ:

مَنْ سَلِمَ الْمُسْلِمُونَ مِنْ لِسَانِهِ وَيَدِهِ

“(Mereka) yang memberikan rasa tenteram kepada saudara Muslimnya daripada gangguan lisan dan tangannya.” (Riwayat Bukhari)

Ibnu Qayyim Al-Jauziyah rahimahullah berkata:

 وَنَفْسُكَ إِنْ أَشْغَلَتْهَا بِالحَقِّ وَإِلاَّ اشْتَغَلَتْكَ بِالبَاطِلِ

Jika dirimu tidak disibukkan dengan hal kebaikan, pasti akan disibukkan dengan perkara² batil (keburukan)

Comments

Post a Comment

Popular Post