Ayam Bakar Sedap & Lembut di dalam
Bahan A (Kisar halus)
Bawang putih - 3 ulas
Bawang besar - 1 ulas
Halia - 3 inci
Lengkuas - 2 inci
Serai - 1 batang (dihiris nipis sebelum dikisar)
Jintan manis - 1sk
Jintan putih - 1sk
Biji ketumbar - 1sb
Bahan B
Ayam - dipotong (ikut kesukaan masing²)
Madu - 1sb
(Jika tiada boleh masukkan gula 1sb)
Sos cili - 2sb
Kicap manis - 1sb
Jus limau nipis - 1sb
Garam - secukupnya
Pewarna merah - 1 titik (optional)
Cara Penyediaan
1. Letakkan ayam dalam bekas @ mangkuk besar. Masukkan Bahan A & Bahan B. Gaulkan. Perapkan dalam peti ais semalaman @ paling minimum ½ jam.
2. Masukkan ayam ke dalam pengukus & kukuskan ayam lebih kurang 10 minit. Cara ini digunakan supaya perapan tadi sebati & ayam masak sekata ketika dibakar selain mempercepatkan proses bakar ayam.
3. Setelah kukus, masukkan kembali ayam ke dalam bahan perapan tadi.
4. Bakar ayam.
Jika menggunakan kuali non-stick:
Oleskan sedikit marjerin & panaskan kuali. Bakar ayam. Sapu perapan tadi menggunakan berus makanan. Balik²kan ayam. Setelah ayam kelihatan keperangan, boleh angkat ayam.
Jika menggunakan arang:
Bakar sebentar di atas ayam kerana jika di atas api ayam cepat masak.Sapu perapan tadi menggunakan berus makanan. Balik²kan ayam. Setelah ayam kelihatan keperangan, boleh angkat ayam.
5. Siap dihidangkan. Isi ayam bakar ini 'juicy' & sangat enak apatah lagi jika dimakan panas-panas
Comments
Post a Comment