Gulai Ayam Nasi Berlauk Kelantan


Bahan A (Kisar halus)
Bawang putih - 3 ulas
Bawang merah - 7 ulas
Halia - 1 inci
Lengkuas - 1 inci
Cili kering - 1sb
Ketumbar - 1sb

Bahan B
Ayam - dipotong sederhana
Serbuk kari Kelantan (timbang) - (1sb Bancuh dengan sedikit air)
(kalau takde boleh guna serbuk kari biasa cuma rasanya agak sedikit lain
Cili besar
Kerisek - 1sb
Asam keping - 2 keping
Gula melaka - secukupnya
Garam - secukupnya
Gula - secukupnya
Santan - 1 kotak
Telur rebus - Optional

Cara Penyediaan
1. Panaskan minyak di dalam periuk
2. Tumis bahan A hingga pecah minyak. Kemudian masukkan serbuk kari. Tumis juga sampai pecah minyak.
3. Masukkan ayam. Masak sebentar.
4. Masukkan sedikit air & santan. Kemudian masukkan cili besar, gula melaka, kerisik, asam keping garam & gula. Perasakan.
5. Setelah mendidih masukkan telur rebus yang telah dikupas kulit. Masak sebentar & boleh tutup api.

Comments

Popular Post