Roti Jala Lembut
Susu / santan / air – 3 cawan (saya gunakan 1 cawan susu & 2 cawan air biasa)
Minyak masak – 2 ½ sb
Pewarna – terpulang atas kesukaan masing-masing. Saya gunakan sedikit kunyit untuk warna kuning.
Garam – 1sk
Telur – 1 biji
Cara Penyediaan:
1. Kisar
bahan diatas hingga sebati. Untuk mengetahui samaada adunan telah boleh
digunakan untuk menjala boleh lihat adunan tidak putus-putus acuan dituangkan
ke kuali.
2. Tambahkan
sedikit air jika adunan terlalu pekat.Masukkan adunan ke dalam acuan roti jala (saya gunakan acuan roti jala jenis botol, 5 lubang).
3. Panaskan
kuali non-stick (jika tiada boleh gunakan apa sahaja kuali yang tidak melekat)
4. Boleh mulakan menjala mengikut kreativiti masing-masing. Biarkan di atas kuali beberapa saat sehinga adunan masak.
5. Roti
jala tidak perlu dibalik-balikkan & boleh diangkat & digulung.
6. Jangan terlalu lama biarkan roti jala di atas kuali kerana jika terlalu lama roti jala akan menjadi 'crunchy' & apabila dilipat akan patah.
7. Roti
jala enak dimakan bersama kari ayam (klik link untuk resepi berkaitan) @ apa-apa gulai berkaitan.
Comments
Post a Comment