Siakap Tiga Rasa TomYam



Bahan A (Tumis)
Bawang putih - 3 ulas di hiris
Bawang merah - 3 ulas dihiris
Halia - 2 inci dihiris
Cili kering - 2sb

Bahan B
Daun limau purut - 3 helai
Serai - 1 diketuk
Sos ikan - 2sb
Sos tiram - 1sb
Sos tomato - 2sb
Garam - secukupnya
Gula - secukupnya

Bahan C
Ikan siakap - dilumur dengan tepung beras, kunyit & garam & digoreng hingga masak
Bawang besar - 1 biji (dihiris bulat)
Carrot - didadu / dimayang
Tomato - didadu
Daun ketumbar - ditabur ketika hidangan

Cara penyediaan
1.  Masukkan minyak dalam kuali. Panaskan. Masukkan bawang putih bawang merah & halia. Tumis hingga keperangan.
2. Masukkan cili kering & tumis hingga pecah minyak. Perasakan dengan sos ikan, garam & gula, sos tiram & sos tomato agar rasa masam masin manis.
3.  Masukkan serai & daun limau purut diikuti sayuran yang lain. Setelah masak siram kuah tersebut ke atas ikan siakap yang telah digoreng & ditoskan minyaknya.
4.  Masak sebentar dengan ikan siakap sekadar untuk rasa gaul mesra. Setelah itu sedia dihidangkan. Taburkan daun ketumbar.

Comments

Popular Post