Kari Ayam Sedap & Pekat
Bahan A
Bawang putih – 3 ulas
Bawang merah – 4 ulas
Halia – 1 inci
Kulit kayu manis - 1
Bunga lawang - 2
Buah pelaga - 3
Cili kering – 1sb (dibancuh dengan sedikit air)
Serbuk kari ayam – 2sb (dibancuh dengan sedikit air)
Bahan C
Asam keping – 1 keping
Daun kari – secukupnya (diambil daun sahaja & ranting dibuang)
Ubi kentang – 1 biji (dibelah)
Cili besar – 1 biji
Santan – 1 kotak
Kerisek – sedikit (optional)
Air – secukupnya
Garam – secukupnya
1. Panaskan sedikit minyak. Tumiskan bahan A sehingga wangi & bahan tumis keperangan
2. Masukkan Bahan B. Tumis sehingga rempah agak garing.
3. Masukkan semua Bahan C kecuali kentang. Selang beberapa minit masukkan ubi kentang. Didihkan.
4. Gulai perlu sentiasa dikacau agar kuahnya sebati & tidak pecah minyak. Sekiranya santan pecah minyak, santan putih akan naik ke atas & di bawahnya hanya air yang tinggal menyebabkan rasa gulai kurang enak.
5. Didihkan. Kepekatan gulai terpulang kepada selera masing-masing. Jika hendak cair, tambahkan air.
6. Enak dimakan bersama nasi panas, roti jala (klik untuk resepi), dan lain-lain menu.
Comments
Post a Comment