20 September 2010

Asam Pedas Ala Thai(Keng Som)

Bahan-Bahan

Ikan kembung / ikan sungai
Bawang putih - 3 ulas
Lengkuas - 2 inci
Serai - 1 @ 2 batang
Daun kesum (jika ada)
Cabai - 3 biji
Asam keping - 1@2 keping
Bendi / kangkung / umbut muda kelapa
Serbuk kunyit / kunyit hidup - 1 inci
Garam / gula secukup rasa

Cara Memasak
  1. Masukkan air ke dalam periuk
  2. Masukkan semua bahan tersebut ke dalam periuk.  Rasakan dengan garam dan gula
  3. Rebus sehingga mendidih dan ikan telah masak
* Boleh juga dimasukkan putik mangga, nenas atau belimbing buluh.  Jika dimasukkan sayur ini, jangan masukkan asam keping sebab kerana sayuran tersebut telah sedia masam.

    Tiada ulasan:

    Catat Ulasan