Nasi Goreng Cina
Bahan-bahan
Bawang putih (dimayang) - 5 ulas
Halia (dimayang) - 2 inci
Daun bawang - dihiris kecil
Bawang putih (dimayang) - 5 ulas
Halia (dimayang) - 2 inci
Daun bawang - dihiris kecil
Sayur campur / jagung / cendawan - dipotong
Ayam, udang atau sotong - dipotong
Sos ikan - 1sb
Ayam, udang atau sotong - dipotong
Sos ikan - 1sb
Kicap cair - 1sb
Sos tiram - 1sb
Sos tiram - 1sb
Kiub ayam - optional
Minyak bijan - 3 titik (optional)
Serbuk lada sulah - 1sk
Nasi yang telah dimasak
Serbuk lada sulah - 1sk
Nasi yang telah dimasak
Garam - secukupnya
Cukup rasa - secukupnya
Cara Memasak
Cara Memasak
- Tumis bawang putih bersama halia
- Masukkan lauk
- Apabila telah masak, masukkan sayur campur
- Masukkan sos tiram, serbuk lada sulah dan sedikit gula
- Masukkan nasi
- Sedia dihidangkan
Comments
Post a Comment