Yee Mee Sizzling

Bahan A (Kisar halus)

Bawang putih - 3 ulas
Bawang besar - 1 biji
Halia - 3 inci
Serbuk cili kering - 2sb (dibancuh dgn air)

Bahan B

Ayam (saya lebih suka bahagian yang bertulang)
Minyak bijan - beberapa titik (jika suka)
Kicap pekat - 1 sb
Kicap lemak manis - 2sb
Kiub ayam - 1 paket kecil
Serbuk Lada hitam - 1sb
Tepung jagung - 2sb dibancuh dengan air masak dan ditapis terlebih dahulu
Cendawan hitam (rendam dalam air dan ditoskan airnya)
Garam
Gula

Bahan C

Kueh Teow
Sawi
Telur

Cara Memasak

1. Panaskan minyak dan tumis bahan kisar tadi sehingga pecah minyak

2. Masukkan air mengikut jumlah yang di perlukan. Seimbangkan kuantiti bahan-bahan lain jika perlukan kuah yang lebih banyak untuk dihidangkan kepada ramai orang.

3. Masukkan air tepung jagung. Kacau sebati supaya tidak berketul-ketul adunan tersebut.
(Jika tepung jagung dimasukkan ketika kuah sedang panas, ia akan jadi berketul-ketul. Jadi perlu kacau rata supaya ia tidak berketul-ketul)

4. Masukkan bahan B, kiub ayam , cendawan hitam dan ayam. Lagi lama rebus lagi sedap kerana kuahnya sebati dan ayamnya empuk.

5. Setelah mendidih dan ayam empuk, masukkan Bahan C. Masak dalam 2 minit dan tutup api. Sedia dihidangkan panas-panas.
Tips:

Jika memasak yee mee untuk jumlah yang banyak, saya cadangkan yee mee tidak dimasukkan terus ke dalam kuah kerana yee mee cepat kembang dan melekat.

Apabila hendak makan, barulah ambil yee mee tersebut dan dituangkan kuah ke atasnya. Dengan demikian, jika kueh teow tersebut tidak dimakan untuk jangkamasa yang agak lama pun ia tidak kembang di dalam kuah.

Comments

Post a Comment

Popular Post