Ayam Stim Ala Thai
Ayam - secukupnya
Serai - 1 batang (diketuk)
Daun Ketumbar
Akar daun ketumbar - dibersihkan & diketuk
Sedikit cuka makan
Sedikit garam
Sedikit gula
Bahan B
Bawang putih (dimayang) - 5 ulas
Bawang besar (dimayang) - ½ biji
Daun Ketumbar (dihiris halus) - 5 tangkai
Putik mangga (diparut)
Cili besar - 1 biji (dihiris halus)
Sedikit cuka makan
Sedikit garam
Sedikit gula
Bahan B
Bawang putih (dimayang) - 5 ulas
Bawang besar (dimayang) - ½ biji
Daun Ketumbar (dihiris halus) - 5 tangkai
Putik mangga (diparut)
Cili besar - 1 biji (dihiris halus)
Cili padi - 5 biji (dihiris halus)
Kicap sotong - 3 sb
Perahan air limau nipis - 3sb
Garam
Gula kabung - 1sb
Kicap sotong - 3 sb
Perahan air limau nipis - 3sb
Garam
Gula kabung - 1sb
(Jika tiada boleh gunakan gula biasa)
Cara Memasak
Cara Memasak
- Rebus ayam bersama bahan A sehingga ayam masak.
- Apabila ayam telah masak, toskan airnya.
- Gaulkan semua bahan B dalam satu mangkuk kecuali putik mangga. Perasakan masam, manis, masin & pedas. Tambahkan 3 sb air rebusan ayam tadi.
- Letakkan ayam yang ditoskan tadi ke atas pinggan. Tuangkan Bahan B yang digaul tadi ke atas ayam.
- Setelah hendak dihidangkan, barulah putik mangga ditaburkan di atas ayam stim
Comments
Post a Comment