Ayam Paprik
Bawang putih - 3 ulas (dimayang)
Bawang besar - 1 biji (dihiris)
Serai - 1 batang (diketuk)
Daun limau purut - 3 helai
Lobak Merah / Putik jagung / bunga kubis / kacang panjang - dihiris
Cili kering dikisar - 1sk (dibancuh air)
Bawang besar - 1 biji (dihiris)
Serai - 1 batang (diketuk)
Daun limau purut - 3 helai
Lobak Merah / Putik jagung / bunga kubis / kacang panjang - dihiris
Cili kering dikisar - 1sk (dibancuh air)
Sos tomato - 1sb
Sos cili - 2sb
Sos ikan - 2sb
Gula - secukup rasa
Garam - secukup rasa
Isi ayam - dipotong nipis
Cara Memasak
Cara Memasak
- Tumis bawang putih dan bawang merah sehingga naik bau.
- Masukkan cili kering & tumis hingga pecah minyak
- Masukkan ayam, serai dan daun limau purut
- Masukkan sos cili, sayur & bahan-bahan lain
- Perasakan dengan garam, gula.
- Rasa yang terbit masam, manis, masin, sedikit pedas
Comments
Post a Comment