Laksa Sarawak
Bahan Kuah (A)
Bawang putih - 5 ulas*
Bawang besar - 1 biji*
Halia - 5 inci*
Lengkuas - 4 inci* (*kisar)
Serbuk kari - 1 sudu besar (jika suka)
Air rebusan udang - 2 cawan
Santan - secukupnya
Pes Laksa Sarawak**
Bahan Lain (B)
Tauge
Cili Merah - dihiris nipis
Daun ketumbar - dihiris nipis
Udang harimau - 5 ekor (direbus)
Mihun - dicelur dengan air panas
Belacan
Limau Kasturi
Isi Ayam - Direbus dan dicarik halus
Telur Dadar - digoreng nipis dan dipotong halus
Tauhu kering - digoreng dan dipotong halus
**Cara Membuat Pes Laksa
Kisar bahan-bahan di bawah & tumiskan hingga pecah minyak:
Bawang merah - 15 ulas
Bawang putih - 5 ulas
Lengkuas - 2 inci
Serai - 4 batang
Cili kering - 20 tangkai (direndam, dibuang biji dan dibersihkan menggunakan air panas)
Buah keras - 5 biji
Bawang putih - 5 ulas*
Bawang besar - 1 biji*
Halia - 5 inci*
Lengkuas - 4 inci* (*kisar)
Serbuk kari - 1 sudu besar (jika suka)
Air rebusan udang - 2 cawan
Santan - secukupnya
Pes Laksa Sarawak**
Bahan Lain (B)
Tauge
Cili Merah - dihiris nipis
Daun ketumbar - dihiris nipis
Udang harimau - 5 ekor (direbus)
Mihun - dicelur dengan air panas
Belacan
Limau Kasturi
Isi Ayam - Direbus dan dicarik halus
Telur Dadar - digoreng nipis dan dipotong halus
Tauhu kering - digoreng dan dipotong halus
**Cara Membuat Pes Laksa
Kisar bahan-bahan di bawah & tumiskan hingga pecah minyak:
Bawang merah - 15 ulas
Bawang putih - 5 ulas
Lengkuas - 2 inci
Serai - 4 batang
Cili kering - 20 tangkai (direndam, dibuang biji dan dibersihkan menggunakan air panas)
Buah keras - 5 biji
Jintan manis - 1sk
Jintan putih - 1 sk
Bijan - 1/2 cawan (digoreng tanpa minyak)
Kacang tanah - 1/2 cawan (digoreng tanpa minyak)
Bijan - 1/2 cawan (digoreng tanpa minyak)
Kacang tanah - 1/2 cawan (digoreng tanpa minyak)
Belacan - 1 inci
Cara Memasak
Cara Memasak
- Tumis bahan A sehingga naik bau. Masukkan sedikit air ke dalam serbuk kari dan kacau. Tuangkan ke dalam bahan tumis tadi. Tumis sehingga pecah minyak
- Masukkan air rebusan udang dan tapis pes laksa sarawak ke dalamnya. Kacau perlahan supaya pes laksa sarawak supaya sebati dengan air. (Perlu tapis kerana pes laksa sarawak mengandungi bahan-bahan kisar yang tidak sesuai dibancuh dengan air)
- Masukkan santan dan kacau perlahan sehingga mendidih
- Perasakan dengan garam dan gula. Kekalkan rasa kuah supaya memiliki rasa yang tidak terlalu masin kerana laksa sarawak dimakan bersama belacan
- Tumbuk belacan dan digaulkan bersama perahan limau kasturi
- Tuangkan kuah ke atas bihun dan dimakan bersama Bahan B. Perasakan dengan belacan yang ditumbuk dengan perahan limau nipis.
Comments
Post a Comment