Ikan Cencaru Stim (Ala Thai)


Bahan tumis (A)

Bawang putih - 3 ulas (dihiris)
Daun ketumbar - 1 tangkai (dihiris)
Lada besar - 1 biji (dihiris)
Lengkuas - 1 inci (diketuk)
Halia - 2 inci(dihiris)
Serai - 1 batang (diketuk)
Tomato - 1 biji (dihiris)
Sos cili - secukup rasa
Kicap sotong - secukup rasa
Garam - secukup rasa
Gula

Bahan (B)
Ikan cencaru

Cara Memasak
  1. Tumis bahan A tadi. Masukkan sedikit air dan perasakan dengan garam dan gula secukup rasa
  2. Setelah itu, tuangkan bahan tadi ke atas ikan cencaru
  3. Masukkan ikan cencaru tadi bersama bahan tumis dan kuah ke dalam mangkuk kukus
  4. Kukus selama 30 minit
  5. Sedia dihidangkan

Comments

Popular Post