Ikan Cencaru Stim (Ala Thai)
Bahan tumis (A)
Bawang putih - 3 ulas (dihiris)
Daun ketumbar - 1 tangkai (dihiris)
Lada besar - 1 biji (dihiris)
Lengkuas - 1 inci (diketuk)
Halia - 2 inci(dihiris)
Serai - 1 batang (diketuk)
Tomato - 1 biji (dihiris)
Sos cili - secukup rasa
Kicap sotong - secukup rasa
Bawang putih - 3 ulas (dihiris)
Daun ketumbar - 1 tangkai (dihiris)
Lada besar - 1 biji (dihiris)
Lengkuas - 1 inci (diketuk)
Halia - 2 inci(dihiris)
Serai - 1 batang (diketuk)
Tomato - 1 biji (dihiris)
Sos cili - secukup rasa
Kicap sotong - secukup rasa
Garam - secukup rasa
Gula
Bahan (B)
Ikan cencaru
Cara Memasak
Bahan (B)
Ikan cencaru
Cara Memasak
- Tumis bahan A tadi. Masukkan sedikit air dan perasakan dengan garam dan gula secukup rasa
- Setelah itu, tuangkan bahan tadi ke atas ikan cencaru
- Masukkan ikan cencaru tadi bersama bahan tumis dan kuah ke dalam mangkuk kukus
- Kukus selama 30 minit
- Sedia dihidangkan
Comments
Post a Comment