Tom Yam

Bahan-bahan

Bawang putih - 1 ulas (diketuk)
Bawang besar - 1 biji (dihiris)
Daun Limau Purut - 3 helai
Serai - 1 batang (diketuk)
Tomato - 1 biji (dibelah dua)
Cabai - secukup rasa (diketuk)
Akar daun ketumbar - dibersihkan & diketuk

Ayam / Daging / Udang / Sotong / Fishball - dipotong
Bunga kubis / Lobak Merah / Saleri - dihiris
Air Asam Jawa - 1sb @ secukup rasa

Pes Tomyam (Saya suka Mae Pranom) - 2sb
Sos ikan - 2sb
Garam
Gula kabung - 1sb (jika tiada boleh gunakan gula)
Stok air rebusan - daging / ayam / udang (optional)

Cara Memasak
  1. Masukkan air & stok rebusan ayam/daging/udang ke dalam periuk
  2. Masukkan bawang putih, air asam jawa, daun limau purut, serai, lauk dan pes tomyam terlebih dahulu
  3. Apabila lauk hampir masak, masukkan sayur, cabai, tomato dan bawang besar
  4. Perasakan dengan garam dan gula agar masam, manis, masin & pedas

Comments

Popular Post