Tom Yam
Bawang putih - 1 ulas (diketuk)
Bawang besar - 1 biji (dihiris)Daun Limau Purut - 3 helai
Serai - 1 batang (diketuk)
Tomato - 1 biji (dibelah dua)
Cabai - secukup rasa (diketuk)
Akar daun ketumbar - dibersihkan & diketuk
Ayam / Daging / Udang / Sotong / Fishball - dipotong
Bunga kubis / Lobak Merah / Saleri - dihiris
Air Asam Jawa - 1sb @ secukup rasa
Ayam / Daging / Udang / Sotong / Fishball - dipotong
Bunga kubis / Lobak Merah / Saleri - dihiris
Air Asam Jawa - 1sb @ secukup rasa
Pes Tomyam (Saya suka Mae Pranom) - 2sb
Cara Memasak
Sos ikan - 2sb
Garam
Gula kabung - 1sb (jika tiada boleh gunakan gula)
Stok air rebusan - daging / ayam / udang (optional)
Cara Memasak
- Masukkan air & stok rebusan ayam/daging/udang ke dalam periuk
- Masukkan bawang putih, air asam jawa, daun limau purut, serai, lauk dan pes tomyam terlebih dahulu
- Apabila lauk hampir masak, masukkan sayur, cabai, tomato dan bawang besar
- Perasakan dengan garam dan gula agar masam, manis, masin & pedas
Comments
Post a Comment