Laksa Nyonya
Bawang putih - 3 ulas*
Bawang besar - 1 biji*
Halia - 5 inci*
Lengkuas - 2 inci*
Serai - 2 batang* (*kisar)
Daun kesum - 10 kuntum
Serbuk kunyit - 1 sudu kecil
Serbuk kari - 1 sudu besar
Bahan Lain (B)
Santan - secukupnya
Air - secukupnya
Pes Asam Jawa - secukup rasa
Garam - secukup rasa
Gula - secukup rasa
Bahan C (Dihidangkan bersama)
Udang - dicelur
Tauge - dicelur
Cili Merah - dihiris nipis
Timun -dimayang
Daun sup - dihiris nipis
Daun Bawang - dihiris nipis
Udang harimau - 5 ekor (direbus)
Laksa beras - dicelur dengan air panas
Belacan
Limau Kasturi
Kek Ikan - digoreng dan dihiris nipis
Bawang besar - 1 biji*
Halia - 5 inci*
Lengkuas - 2 inci*
Serai - 2 batang* (*kisar)
Daun kesum - 10 kuntum
Serbuk kunyit - 1 sudu kecil
Serbuk kari - 1 sudu besar
Bahan Lain (B)
Santan - secukupnya
Air - secukupnya
Pes Asam Jawa - secukup rasa
Garam - secukup rasa
Gula - secukup rasa
Bahan C (Dihidangkan bersama)
Udang - dicelur
Tauge - dicelur
Cili Merah - dihiris nipis
Timun -dimayang
Daun sup - dihiris nipis
Daun Bawang - dihiris nipis
Udang harimau - 5 ekor (direbus)
Laksa beras - dicelur dengan air panas
Belacan
Limau Kasturi
Kek Ikan - digoreng dan dihiris nipis
Tauhu - digoreng dan dihiris nipis
Isi Ayam - Direbus dan dicarik halus
Telur Rebus - dipotong
Tauhu kering - digoreng dan dipotong halus
Bawang goreng
Cara Memasak
Isi Ayam - Direbus dan dicarik halus
Telur Rebus - dipotong
Tauhu kering - digoreng dan dipotong halus
Bawang goreng
Cara Memasak
- Tumis bahan kisar sehingga naik bau. Masukkan sedikit air ke dalam serbuk kari dan kacau. Tuangkan ke dalam bahan tumis tadi. Tumis sehingga pecah minyak
- Masukkan santan, pes asam jawa, daun kesum dan serbuk kunyit dan air. Kacau dengan perlahan supaya tidak pecah minyak
- Tuangkan kuah ke atas laksa dan dimakan bersama bahan hiasan (Bahan C)
Comments
Post a Comment