Laksa Nyonya


Bahan Kuah (A)
Bawang putih - 3 ulas*
Bawang besar - 1 biji*
Halia - 5 inci*
Lengkuas - 2 inci*
Serai - 2 batang* (*kisar)
Daun kesum - 10 kuntum
Serbuk kunyit - 1 sudu kecil
Serbuk kari - 1 sudu besar

Bahan Lain (B)
Santan - secukupnya
Air - secukupnya
Pes Asam Jawa - secukup rasa
Garam - secukup rasa
Gula - secukup rasa

Bahan C (Dihidangkan bersama)
Udang - dicelur
Tauge - dicelur
Cili Merah - dihiris nipis
Timun -dimayang
Daun sup - dihiris nipis
Daun Bawang - dihiris nipis
Udang harimau - 5 ekor (direbus)
Laksa beras - dicelur dengan air panas
Belacan
Limau Kasturi
Kek Ikan - digoreng dan dihiris nipis
Tauhu - digoreng dan dihiris nipis
Isi Ayam - Direbus dan dicarik halus
Telur Rebus - dipotong
Tauhu kering - digoreng dan dipotong halus
Bawang goreng

Cara Memasak
  1. Tumis bahan kisar sehingga naik bau.  Masukkan sedikit air ke dalam serbuk kari dan kacau.  Tuangkan ke dalam bahan tumis tadi.  Tumis sehingga pecah minyak
  2. Masukkan santan, pes asam jawa, daun kesum dan serbuk kunyit dan air.  Kacau dengan perlahan supaya tidak pecah minyak
  3. Tuangkan kuah ke atas laksa dan dimakan bersama bahan hiasan (Bahan C)

Comments

Popular Post