Ikan Singgang (Ala Thai)
Bahan-Bahan
Ikan kembung / selayang / ikan tongkol
Bawang putih - 3 ulas
Bawang besar - setengah biji
Lengkuas - 1 inci (dihiris nipis)
Serai - diketuk
Cabai - 5 biji
Asam keping - 3 keping
Bendi
Ikan kembung / selayang / ikan tongkol
Bawang putih - 3 ulas
Bawang besar - setengah biji
Lengkuas - 1 inci (dihiris nipis)
Serai - diketuk
Cabai - 5 biji
Asam keping - 3 keping
Bendi
Gula melaka / gula - secukupnya
Garam - secukupnya (seimbangkan rasa dengan budu yang telah sedia masin)
Garam - secukupnya (seimbangkan rasa dengan budu yang telah sedia masin)
Budu - optional
Cara Memasak
Cara Memasak
- Masukkan air ke dalam periuk
- Masukkan semua bahan tersebut ke dalam periuk. Perasakan dengan garam dan gula
- Rebus sehingga mendidih dan ikan telah masak
Asalam..ikan tu dlm gambaq macam digoreng dulu ke or dikukus..
ReplyDeleteWkmslm. Ikan direbus terus dengan kuah
Delete