Ikan Pari Bakar Sedap Giler

IKAN PARI BAKAR SEDAP GILER 

BAHAN A (Kisar halus)
Bawang putih - 3 ulas
Bawang merah - 5 ulas
Serai - 3 batang
Halia - 2 inci
Kunyit hidup - 2 inci
Udang kering - 1sb
Cili kering (sy gunakan 2sb serbuk cili kering) 

BAHAN B
Air asam jawa
Garam
Gula
Cukup rasa
Pati ikan bilis (Optional)
Jus limau nipis (Optional) 

BAHAN C
Ikan pari
Daun pisang - dibersihkan
Kubis / kangkung (hiris) - optional
Aluminium foil
Air
Minyak masak 

CARA PENYEDIAAN 

1. Tumis Bahan A dengan minyak hingga pecah minyak.
2. Masukkan air & bahan B. Perasakan sehingga masam, manis & masin.
3. Bahagi dua kuah. 1 : Salutan ikan pari 2 : Kuah utk tuang di atas ikan pari
4. Kemudian di atas pan, alaskan aluminium foil. Kemudian diatasnya letakkan daun pisang.
5. Setelah itu letakkan kubis / kangkung di atas daun pisang. Siramkan sedikit kuah yang ditumis tadi.

6. Gaulkan ikan pari dengan kuah. Letakkan di atas daun pisang.
7. Siram sekali lagi kuah di atasnya.
8. Bungkus aluminium foil supaya tiada ruang udara yang keluar dari ikan.

9. Bakar lebih kurang ½ jam.
10. Apabila masak, buka aluminum foil & tuang sekali lagi lebihan kuahnya.
11. Sedia dihidangkan & enak dimakan panas². 

Dari Dapur Wana

Comments

Post a Comment

Popular Post