Ketupat Sotong

 

Bahan-bahan

Sotong

Halia - dihiris nipis

Bawang merah - dihiris nipis

Halba (takde pn xpe) - 4 biji

Santan

Beras pulut - direndam dlm air sekurangĀ²nya 5 jam

Garam

Daun pandan - disimpul

Lidi

Cara Memasak

1. Bersihkan sotong. Masukkan beras pulut yg direndam td ke dlm perut sotong. Jgn penuhkan ruang sebaliknya hanya isi ā…” dr perut sotong. Then masukkan kepala sotong & cucukkan lidi ke kepala sotong tembus ke bdn sotong

2. Masukkan sotong dlm periuk. Masukkan semua bahanĀ² lain. Apabila mendidih, sentiasa kacau santan perlahanĀ² spy santan tidak pecah minyak. Masak sehingga kuah santan menjadi pekat, gelap & nampak sedikit berkilat.

3. Apabila masak tutupkan api. Sedia dihidangkan

Dari Dapur Wana 

Comments

Popular Post