Ketupat Sotong
Sotong
Halia - dihiris nipis
Bawang merah - dihiris nipis
Halba (takde pn xpe) - 4 biji
Santan
Beras pulut - direndam dlm air sekurang²nya 5 jam
Garam
Daun pandan - disimpul
Lidi
Cara Memasak
1. Bersihkan sotong. Masukkan beras pulut yg direndam td ke dlm perut sotong. Jgn penuhkan ruang sebaliknya hanya isi ⅔ dr perut sotong. Then masukkan kepala sotong & cucukkan lidi ke kepala sotong tembus ke bdn sotong
2. Masukkan sotong dlm periuk. Masukkan semua bahan² lain. Apabila mendidih, sentiasa kacau santan perlahan² spy santan tidak pecah minyak. Masak sehingga kuah santan menjadi pekat, gelap & nampak sedikit berkilat.
3. Apabila masak tutupkan api. Sedia dihidangkan
Dari Dapur Wana
Comments
Post a Comment