Cucur Jejari Kentang
BAHAN-BAHAN
Ubi kentang - 4 biji (dibuang kulit & disagat(
Bawang merah - 5 ulas
Daun kucai - optional
Tauge - optional
Cili besar - hiris
Tepung gandum - secukupnya
Garam
Serbuk kunyit - 1sk
Telur - 1 biji
Kiub ikan bilis - optional
CARA PENYEDIAAN
Ubi kentang - 4 biji (dibuang kulit & disagat(
Bawang merah - 5 ulas
Daun kucai - optional
Tauge - optional
Cili besar - hiris
Tepung gandum - secukupnya
Garam
Serbuk kunyit - 1sk
Telur - 1 biji
Kiub ikan bilis - optional
CARA PENYEDIAAN
1. Campurkan semua bahan & perasakan.
2. Sukatan tepung gandum & air jangan terlalu banyak, sekadar untuk menyalut ubi kentang & tidak terlalu cair
3. Gaul rata & goreng adunan dalam minyak panas (minyak banyak) sehingga kekuningan.
4. Angkat & toskan
5. Enak dimakan panas² bersama sos.
Dari Dapur Wana
2. Sukatan tepung gandum & air jangan terlalu banyak, sekadar untuk menyalut ubi kentang & tidak terlalu cair
3. Gaul rata & goreng adunan dalam minyak panas (minyak banyak) sehingga kekuningan.
4. Angkat & toskan
5. Enak dimakan panas² bersama sos.
Dari Dapur Wana
Sumber : Eyda Rohaidah
Comments
Post a Comment