Ho Mok Pla (Ikan Kukus Thai)
BAHAN A (KISAR HALUS)
Bwg putih - 3 ulas
Bwg merah - 5 ulas
Serai - 2 batang
Lengkuas - 1 inci
kunyit hidup - 1 inci
Air asam jawa - Secukup rasa
Cili padi - Secukup rasa
BAHAN B
Pati santan
Telur - dipukul
Daun limau purut - hiris nipis
Asam jawa - secukup rasa
Garam - secukup rasa
Gula @ Gula melaka - secukup rasa
Sos ikan - secukup rasa
Telur - 2 biji
Ikan (apa² jenis ikan) - dipotong filet kecil² @ diambil daging & diblender halus
BAHAN C
Daun pisang - dipotong & dibersihkan
Kubis - kukus kemudian hiris
Bwg merah - 5 ulas
Serai - 2 batang
Lengkuas - 1 inci
kunyit hidup - 1 inci
Air asam jawa - Secukup rasa
Cili padi - Secukup rasa
BAHAN B
Pati santan
Telur - dipukul
Daun limau purut - hiris nipis
Asam jawa - secukup rasa
Garam - secukup rasa
Gula @ Gula melaka - secukup rasa
Sos ikan - secukup rasa
Telur - 2 biji
Ikan (apa² jenis ikan) - dipotong filet kecil² @ diambil daging & diblender halus
BAHAN C
Daun pisang - dipotong & dibersihkan
Kubis - kukus kemudian hiris
CARA MEMASAK
1. Masukkan semua bahan kisar A dalam satu mangkuk. Campurkan bahan B. Biarkan seketika
2. Sediakan daun pisang dibentuk spt untuk buat kuih tepung pelita @ apa² bentuk spt perahu dll. jika malas blh letakkan daun pisang dlm mangkuk
3. Susun kubis yg tlh dihiris nipis tadi di atas daun pisang.
4. Kemudian masukkan ikan yg telah digaulkan dengan semua bahan. susun
5. Tuangkan kuah ke atasnya spt dlm gambarajah.
1. Masukkan semua bahan kisar A dalam satu mangkuk. Campurkan bahan B. Biarkan seketika
2. Sediakan daun pisang dibentuk spt untuk buat kuih tepung pelita @ apa² bentuk spt perahu dll. jika malas blh letakkan daun pisang dlm mangkuk
3. Susun kubis yg tlh dihiris nipis tadi di atas daun pisang.
4. Kemudian masukkan ikan yg telah digaulkan dengan semua bahan. susun
5. Tuangkan kuah ke atasnya spt dlm gambarajah.
6. Kukus 15 - 20 minit.
7. Apabila masak, blh sendukkan pati santan yg dikukus dgn sedikit garam & tepung utk likatkannya.
8. taburkan cili besar hiris @ daun limau purut hiris. sedia dihidangkan. sedap dimakan panas².
Comments
Post a Comment