Tauhu Telur
Bahan-bahan
Tauhu jepun - 1 paket (dipotong bulat dengan perlahan)
Telur - 1 biji (dipukul dengan sedikit garam)
Tepung jagung - 1 sudu makan (Dibancuh dengan secawan air)
Bawang putih - 5 ulas (dihiris)
Pati ayam / serbuk pati ayam - 1/2 kiub / 1 sk
Gula - 1 sudu teh
Garam - secukup rasa
Daun bawang - dihiris
Minyak
Cara Memasak
- Celupkan tauhu telur yang telah dipotong ke dalam telur yang telah dipukul dengan sedikit garam
- Panaskan minyak dan goreng tauhu tersebut perlahan-lahan supaya tauhu tersebut tidak hancur. Apabila warna telah menjadi kekuningan dan kelihatan sedikit garing, angkat dan toskan.
- Untuk kuah, keluarkan minyak tadi sehingga tinggal untuk menumis sahaja. Tumuis bawang putih sehingga wangi.
- Masukkan bancuhan tepung jagung dan kiub pati ayam / serbuk pati ayam. Perasakan dengan garam gula. Kacau hingga mendidih dan kuah menjadi pekat.
- Masukkan tauhu yang telah digoreng tadi ke dalam kuah. Sedia untuk dihidangkan bersama daun bawang
Comments
Post a Comment